Kesan Kanta Lenkap

Korang, asyik aku cari benda2 baru yang berlaku dkt Malaysia . Aku tertarik dengan satu artikel ni, so aku nak share dgn korang mengenai kanta lenkap . Sebelum tu, kanta lenkap ini diperbuat daripada tiga jenis bahan .

Pertama kanta keras diperbuat daripada Asid Polymethyl Metacrylate ataupun PMMA, ke-2 kanta separa keras diperbuat daripada PMMA dan CAB and ke-3 diperbuat daripada bahan Poly Hema, kanta jenis ni kanta yang lembut . Sebelum pakai korang kena tahu jenis2 kata lenkap yang ada di pasaran dahulu . ^_^

Aku nak share dengan korang semua mengenai kesan pemakaian kanta lenkap . Pemakai kanta lenkap ni mhadapi masalah mata terasa kering, mata menjadi merah dan juga ulser mata . Ada juga pemakai kanta lenkap ni dijangkiti kuman dan fugus tapi korang perlu tahu jika mata korang mengalami ulser kornea yang teruk, mata korang boleh buta .

Nasihat aku pada korang semua, sebelum pakai kanta lenkap . Korang mesti make sure kandungan air mata korang cukup, kornea korang baik, tiada sebarang alahan dan tak ada penyakit pada bahagian dalaman mata korang . So untuk tahu korang sesuai ke tak, korang kena buat pemeriksaan mata dengan pakar mata dahulu .

4 comments:

  1. bgus 2 badrul hafizi ......article yg bek....hahaha dgr 2 memey......

    ReplyDelete
  2. Hahahaha . Memey ? Sapa tu ? Yg artis tu ka ? Hhahahaa

    ReplyDelete
  3. Badrul Hafizi AliasNovember 28, 2011 at 3:35 PM

    Hahahah . . Nati dia marah pulak

    ReplyDelete

Kesan Kanta Lenkap

Korang, asyik aku cari benda2 baru yang berlaku dkt Malaysia . Aku tertarik dengan satu artikel ni, so aku nak share dgn korang mengenai kanta lenkap . Sebelum tu, kanta lenkap ini diperbuat daripada tiga jenis bahan .

Pertama kanta keras diperbuat daripada Asid Polymethyl Metacrylate ataupun PMMA, ke-2 kanta separa keras diperbuat daripada PMMA dan CAB and ke-3 diperbuat daripada bahan Poly Hema, kanta jenis ni kanta yang lembut . Sebelum pakai korang kena tahu jenis2 kata lenkap yang ada di pasaran dahulu . ^_^

Aku nak share dengan korang semua mengenai kesan pemakaian kanta lenkap . Pemakai kanta lenkap ni mhadapi masalah mata terasa kering, mata menjadi merah dan juga ulser mata . Ada juga pemakai kanta lenkap ni dijangkiti kuman dan fugus tapi korang perlu tahu jika mata korang mengalami ulser kornea yang teruk, mata korang boleh buta .

Nasihat aku pada korang semua, sebelum pakai kanta lenkap . Korang mesti make sure kandungan air mata korang cukup, kornea korang baik, tiada sebarang alahan dan tak ada penyakit pada bahagian dalaman mata korang . So untuk tahu korang sesuai ke tak, korang kena buat pemeriksaan mata dengan pakar mata dahulu .

4 comments:

  1. bgus 2 badrul hafizi ......article yg bek....hahaha dgr 2 memey......

    ReplyDelete
  2. Hahahaha . Memey ? Sapa tu ? Yg artis tu ka ? Hhahahaa

    ReplyDelete
  3. Badrul Hafizi AliasNovember 28, 2011 at 3:35 PM

    Hahahah . . Nati dia marah pulak

    ReplyDelete