Ramadhan !

As Salam korang ! Sudah lama aku tak update blog, i'm so sorry ! Aku busy sangat dengan kerja, so sekarang aku curi2 masa untuk update entri khas untuk korang semua. Kali ni aku bersemangat nak share dengan korang semua mengenai cabaran di dalam bulan Ramadhan !! Harap korang enjoy dengan entri aku,


Cabaran Bulan Ramadhan :

Juadah Berbuka !

Point yang pertama ni memang menjadi masalah dunia kepada kita semua, tagline untuk bulan puasa tak lain tak bukan pasti juadah berbuka. Korang tak salah untuk kita membeli juadah berbuka di bazar ramadhan tetapi haruslah ada HAD ! Ramai diantara kita akan membeli juadah berbuka seolah-olah time berbuka adalah PESTA MAKANAN, bahaya tu !!

Perbualan !

Point ni pun agak bahaya jugak, ada diantara kita yang tak sedar bahawa dirinya sedang berpuasa di bulan yang mulia ni. Sesuka hati dia saja nak maki, kutuk, mencarut dan apa2 saja perbualan yang mengikut nafsu. Lebih baik kita bercakap benda yang penting saja daripada bercakap mengenai apa2 perkara yang boleh mengurangkan pahala puasa kita.

Tarawih !

Fenomena ni selalu berlaku dimana-mana saja iaitu ketika awal Ramadhan, masjid dan surau pasti penuh dengan orang tetapi minggu-minggu terakhir Ramadhan pasti masjid dan surau2 akan kurang meriah ! Masjid dan surau akan kelihatan suram pada minggu2 terakhir Ramadhan.

Setakat itu saja untuk entri kali ni, terima kasih kepada korang semua yang sudi support aku !! Aku hargai semua komen korang di chatbox & Badrul Hafizi Alias Blogspot. Selamat Berpuasa kepada korang semua !! Jangan lupa click LIKE Badrul Hafizi Alias Blogspot dan jadi follower blog aku, sebelum tu aku nak share dengan korang dengan video Diari Ramadhan Rafique. Enjoy okay !! As Salam


1 comment:

  1. salam ramadhan... semoga ramadhan kali ini lebih bermakna...

    http://mohdfaizulosman.blogspot.com/2012/07/nice-song-najwa-latif-adamu.html

    ReplyDelete

Ramadhan !

As Salam korang ! Sudah lama aku tak update blog, i'm so sorry ! Aku busy sangat dengan kerja, so sekarang aku curi2 masa untuk update entri khas untuk korang semua. Kali ni aku bersemangat nak share dengan korang semua mengenai cabaran di dalam bulan Ramadhan !! Harap korang enjoy dengan entri aku,


Cabaran Bulan Ramadhan :

Juadah Berbuka !

Point yang pertama ni memang menjadi masalah dunia kepada kita semua, tagline untuk bulan puasa tak lain tak bukan pasti juadah berbuka. Korang tak salah untuk kita membeli juadah berbuka di bazar ramadhan tetapi haruslah ada HAD ! Ramai diantara kita akan membeli juadah berbuka seolah-olah time berbuka adalah PESTA MAKANAN, bahaya tu !!

Perbualan !

Point ni pun agak bahaya jugak, ada diantara kita yang tak sedar bahawa dirinya sedang berpuasa di bulan yang mulia ni. Sesuka hati dia saja nak maki, kutuk, mencarut dan apa2 saja perbualan yang mengikut nafsu. Lebih baik kita bercakap benda yang penting saja daripada bercakap mengenai apa2 perkara yang boleh mengurangkan pahala puasa kita.

Tarawih !

Fenomena ni selalu berlaku dimana-mana saja iaitu ketika awal Ramadhan, masjid dan surau pasti penuh dengan orang tetapi minggu-minggu terakhir Ramadhan pasti masjid dan surau2 akan kurang meriah ! Masjid dan surau akan kelihatan suram pada minggu2 terakhir Ramadhan.

Setakat itu saja untuk entri kali ni, terima kasih kepada korang semua yang sudi support aku !! Aku hargai semua komen korang di chatbox & Badrul Hafizi Alias Blogspot. Selamat Berpuasa kepada korang semua !! Jangan lupa click LIKE Badrul Hafizi Alias Blogspot dan jadi follower blog aku, sebelum tu aku nak share dengan korang dengan video Diari Ramadhan Rafique. Enjoy okay !! As Salam


1 comment:

  1. salam ramadhan... semoga ramadhan kali ini lebih bermakna...

    http://mohdfaizulosman.blogspot.com/2012/07/nice-song-najwa-latif-adamu.html

    ReplyDelete