Mitos & Rahsia Mata !

AsSalam, hey korang . Aku baru saja sampai Penang because baru2 ni aku balik kampung so aku tak boleh on9 because aku tak bawa lappy . Korang, sebelum aku take off to Sabah . Aku nak share dgn korang semua mengenai mitos dan rahsia mata yang indah . Harap korang semua suka dengan post ini .

"Makan lobak merah, bagus untuk mata", "Jangan terlalu dekat dengan TV, nanti mata rosak". Korang, ni adalah antara mitos2 yang diperkatakan oleh orang2 tua mengenai mata . Tujuan mitos2 ni adalah untuk mendapatkan mata yang cantik dan terang . Persoalannya, boleh ke kita percaya semua ini?? Di post ini terdapat beberapa mitos mengenai mata dan juga fakta yang menafikan mitos tersebut . Ikutilah bersama2 !

1. Makan lobak merah akan memulihkan penglihatan ?!

Korang, tiada kajian yang berjaya membuktikan bahawa hanya memakan lobak merah ia akan memulihkan atau meningkatkan penglihatan mata kita . Mata manusia memerlukan Vit A dan Vit A ini terdapat dalam lobak merah . Konklusinya, kekurangan Vit A boleh menyebabkan kesihatan mata manusia menurun . Walau bagaimanapun korang, kita tak perlu m'gambil suplemen Vit A kerana tubuh kita tak perlu Vit A yang terlalu banyak .

2. Skrin komputer membahayakan mata ?!

Kelelahan mata sebenarnya bukanlah disebabkan oleh keterlaluan menghadap skrin komputer tetapi ia disebabkan bagaimana cara kita menggunakan ia . Contohnya, ada di antara kita jarang mengerdip mata ketika menghadap komputer . Sebab itulah, mata kita menjadi letih dan kering . Korang, mengerdip mata akan memberi rehat seketika pada mata kita . Jadi, rajin2 lah kerdip mata agar mata kita dapat rehat .

3. Meminjam cermin mata orang lain boleh merosakkan mata ?!

Faktanya, jika kita memakai cermin mata orang lain yang tak sesuai dengan mata sendiri tidak akan mendatangkan bahaya kepada mata sendiri kerana memakai cermin mata yang sesuai akan memberi penglihatan mata yang optimum .

4. Menonton TV terlalu dekat boleh merosakkan mata .

Mitos ini memang korang pernah dengar tetapi fakta mengenai mitos ini pasti tidak kn . Sebenarnya, jika kita menonton TV terlalu dekat akan menyebabkan kita mengalami sakit kepala . Sehingga sekarang, tiada bukti yang mampu menunjukkan kaitan antara mata dan menonton TV . Nasihat aku, sekiranya korang ada masalah mata . Cepat2 buat pemeriksaan doktor .

5. Membaca dalam cahaya yang suram akan merosakkan mata ?

Secara faktanya, ia tak akan rosak mata tetapi hanya membuat mata menjadi letih . Sebaik-baiknya, korang jangan baca dalam cahaya yang suram . It's will better jika korang membaca dibawah cahaya yang terang kerana ia membantu dan mengurangkan tekanan pada mata ketika membaca .

The end !! Harap korang suka dengan post ni . Korang, aku ada followed blogger lain . Entah macam mana aku follower ke 50 dia, so dia update mengenai blog aku dalam post Award For My 50th Followers ! Hahaha . Thank a lot girl ! Okaylah, jangan lupa KLIK SINI !!

35 comments:

  1. kalau mata ni gatal tgok benda lain?:P makan ape..?ahahha...

    ReplyDelete
  2. done following your blog. hit me back :) bsd7117.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. done . hit me back . myheroben10.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. done follow. follow me back . mixcovefeelings-190templove.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. nice entry ! no.2 tuh auchhhh --' haha

    ReplyDelete
  6. tanak komen pasal Entry Blog kamu ny tpy mau anta LINK blog sy .. http://nurizzahzr.blogspot.com/

    ReplyDelete
  7. nice info...done follow ur blog..dun fget to hit me back...=)

    ReplyDelete
  8. Thanks semua dah followed . Tp Munirah dgn Luv_Niey, sy tak dapat follow korang because link korang tak ada .

    ReplyDelete
  9. BW here! do follow me back :D --->liadiyanahstory.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. Daa follow kamu ! hehe~ follow sy balek okeyy ?
    http://lily-loverz-stories99.blogspot.com/

    ReplyDelete
  11. done :) www.coretanrainbows.co.cc

    ReplyDelete
  12. drp kecik mkn carrot. rosak gak mata ni.. =='
    da follow..
    sitinoraindayu.blogspot.com/
    :)

    ReplyDelete
  13. follow u ~
    http://ruiskamimie.blogspot.com

    ReplyDelete
  14. done :] http://pwincess-punya-blog.blogspot.com/

    ReplyDelete
  15. http://areku-arereh79.blogspot.com/

    follow me back..!!

    ReplyDelete
  16. follow balek ^-^
    http://zeeqakpop.blogspot.com/

    ReplyDelete
  17. Okay2, Thanks guys . Semua aku dah followed !

    ReplyDelete
  18. rabun mata aku dah tahap gaban, but now i still just pkai eyemoist. lama2 mata aku tukar colour cokelat. haha

    ReplyDelete
  19. done follow your blog ! :D follow me back http://ahmadsyukran.blogspot.com/ k~ haha

    ReplyDelete
  20. Nice..do follow me..
    http://mellpunzell.blogspot.com

    ReplyDelete
  21. done followed :) sudilah follow kita ye..
    http://likephotograph.blogspot.com/

    ReplyDelete
  22. good entry dear..... ena bru tahu semua ni... anyway, jgelah mate dari melihat perkara yg Allah larang....

    pinkywhiteroseberry.blogspot.com

    ReplyDelete
  23. done ! hit me kayy ;D

    http://belogsengalsaia.blogspot.com

    ReplyDelete
  24. I've Done Follow You ...
    Follow me back akayy :)
    http://izatami.blogspot.com

    ReplyDelete
  25. Hello, I'm Nada. I just wanna say Happyy New Year n hope you will have a great year

    --- HELLO ,
    ◕▄███▄◕──◕▄██▄◕──◕▄███◕─◕▄███▄◕ ◕▀──██◕─◕██──██◕───◕██◕─◕▀──██◕ ◕──██◕──◕██──██◕───◕██◕─◕──██◕ ◕─██◕───◕██──██◕───◕██◕─◕─██◕ ◕█████◕──◕▀██▀◕───◕▄██▄◕◕█████◕
    HAPPY NEW YEAR !!!

    ReplyDelete
  26. http://tiera-story.blogspot.com/|done follow u .

    ReplyDelete

Mitos & Rahsia Mata !

AsSalam, hey korang . Aku baru saja sampai Penang because baru2 ni aku balik kampung so aku tak boleh on9 because aku tak bawa lappy . Korang, sebelum aku take off to Sabah . Aku nak share dgn korang semua mengenai mitos dan rahsia mata yang indah . Harap korang semua suka dengan post ini .

"Makan lobak merah, bagus untuk mata", "Jangan terlalu dekat dengan TV, nanti mata rosak". Korang, ni adalah antara mitos2 yang diperkatakan oleh orang2 tua mengenai mata . Tujuan mitos2 ni adalah untuk mendapatkan mata yang cantik dan terang . Persoalannya, boleh ke kita percaya semua ini?? Di post ini terdapat beberapa mitos mengenai mata dan juga fakta yang menafikan mitos tersebut . Ikutilah bersama2 !

1. Makan lobak merah akan memulihkan penglihatan ?!

Korang, tiada kajian yang berjaya membuktikan bahawa hanya memakan lobak merah ia akan memulihkan atau meningkatkan penglihatan mata kita . Mata manusia memerlukan Vit A dan Vit A ini terdapat dalam lobak merah . Konklusinya, kekurangan Vit A boleh menyebabkan kesihatan mata manusia menurun . Walau bagaimanapun korang, kita tak perlu m'gambil suplemen Vit A kerana tubuh kita tak perlu Vit A yang terlalu banyak .

2. Skrin komputer membahayakan mata ?!

Kelelahan mata sebenarnya bukanlah disebabkan oleh keterlaluan menghadap skrin komputer tetapi ia disebabkan bagaimana cara kita menggunakan ia . Contohnya, ada di antara kita jarang mengerdip mata ketika menghadap komputer . Sebab itulah, mata kita menjadi letih dan kering . Korang, mengerdip mata akan memberi rehat seketika pada mata kita . Jadi, rajin2 lah kerdip mata agar mata kita dapat rehat .

3. Meminjam cermin mata orang lain boleh merosakkan mata ?!

Faktanya, jika kita memakai cermin mata orang lain yang tak sesuai dengan mata sendiri tidak akan mendatangkan bahaya kepada mata sendiri kerana memakai cermin mata yang sesuai akan memberi penglihatan mata yang optimum .

4. Menonton TV terlalu dekat boleh merosakkan mata .

Mitos ini memang korang pernah dengar tetapi fakta mengenai mitos ini pasti tidak kn . Sebenarnya, jika kita menonton TV terlalu dekat akan menyebabkan kita mengalami sakit kepala . Sehingga sekarang, tiada bukti yang mampu menunjukkan kaitan antara mata dan menonton TV . Nasihat aku, sekiranya korang ada masalah mata . Cepat2 buat pemeriksaan doktor .

5. Membaca dalam cahaya yang suram akan merosakkan mata ?

Secara faktanya, ia tak akan rosak mata tetapi hanya membuat mata menjadi letih . Sebaik-baiknya, korang jangan baca dalam cahaya yang suram . It's will better jika korang membaca dibawah cahaya yang terang kerana ia membantu dan mengurangkan tekanan pada mata ketika membaca .

The end !! Harap korang suka dengan post ni . Korang, aku ada followed blogger lain . Entah macam mana aku follower ke 50 dia, so dia update mengenai blog aku dalam post Award For My 50th Followers ! Hahaha . Thank a lot girl ! Okaylah, jangan lupa KLIK SINI !!

35 comments:

  1. kalau mata ni gatal tgok benda lain?:P makan ape..?ahahha...

    ReplyDelete
  2. done following your blog. hit me back :) bsd7117.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. done . hit me back . myheroben10.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. done follow. follow me back . mixcovefeelings-190templove.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. nice entry ! no.2 tuh auchhhh --' haha

    ReplyDelete
  6. tanak komen pasal Entry Blog kamu ny tpy mau anta LINK blog sy .. http://nurizzahzr.blogspot.com/

    ReplyDelete
  7. nice info...done follow ur blog..dun fget to hit me back...=)

    ReplyDelete
  8. Thanks semua dah followed . Tp Munirah dgn Luv_Niey, sy tak dapat follow korang because link korang tak ada .

    ReplyDelete
  9. BW here! do follow me back :D --->liadiyanahstory.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. Daa follow kamu ! hehe~ follow sy balek okeyy ?
    http://lily-loverz-stories99.blogspot.com/

    ReplyDelete
  11. done :) www.coretanrainbows.co.cc

    ReplyDelete
  12. drp kecik mkn carrot. rosak gak mata ni.. =='
    da follow..
    sitinoraindayu.blogspot.com/
    :)

    ReplyDelete
  13. follow u ~
    http://ruiskamimie.blogspot.com

    ReplyDelete
  14. done :] http://pwincess-punya-blog.blogspot.com/

    ReplyDelete
  15. http://areku-arereh79.blogspot.com/

    follow me back..!!

    ReplyDelete
  16. follow balek ^-^
    http://zeeqakpop.blogspot.com/

    ReplyDelete
  17. Okay2, Thanks guys . Semua aku dah followed !

    ReplyDelete
  18. rabun mata aku dah tahap gaban, but now i still just pkai eyemoist. lama2 mata aku tukar colour cokelat. haha

    ReplyDelete
  19. done follow your blog ! :D follow me back http://ahmadsyukran.blogspot.com/ k~ haha

    ReplyDelete
  20. Nice..do follow me..
    http://mellpunzell.blogspot.com

    ReplyDelete
  21. done followed :) sudilah follow kita ye..
    http://likephotograph.blogspot.com/

    ReplyDelete
  22. good entry dear..... ena bru tahu semua ni... anyway, jgelah mate dari melihat perkara yg Allah larang....

    pinkywhiteroseberry.blogspot.com

    ReplyDelete
  23. done ! hit me kayy ;D

    http://belogsengalsaia.blogspot.com

    ReplyDelete
  24. I've Done Follow You ...
    Follow me back akayy :)
    http://izatami.blogspot.com

    ReplyDelete
  25. Hello, I'm Nada. I just wanna say Happyy New Year n hope you will have a great year

    --- HELLO ,
    ◕▄███▄◕──◕▄██▄◕──◕▄███◕─◕▄███▄◕ ◕▀──██◕─◕██──██◕───◕██◕─◕▀──██◕ ◕──██◕──◕██──██◕───◕██◕─◕──██◕ ◕─██◕───◕██──██◕───◕██◕─◕─██◕ ◕█████◕──◕▀██▀◕───◕▄██▄◕◕█████◕
    HAPPY NEW YEAR !!!

    ReplyDelete
  26. http://tiera-story.blogspot.com/|done follow u .

    ReplyDelete